Hírek, információk, érdekességek egyházunk életéből.

Forrás: www.magyarkurir.hu

Hálaadó szentmisén ünnepeltek a hitoktatók Pécsen – Átadták a Dulánszky Nándor-díjakat
A Pécsi Egyházmegye június 15-én megtartott hitoktatási napján a katekéták együtt adtak hálát az elmúlt tanév kegyelmeiért. A pécsi székesegyházban Te Deum szentmisén köszöntötték az idén nyugdíjba vonulókat, valamint átadták a hitoktatói életpálya szolgálat elismerésére alapított Dulánszky-díjat.
Hogy Jézus szíve szerinti szolgák lehessenek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácon
Június 15-én, szombaton Vácon, a Szent Kereszt-templomban (Barátok temploma) Marton Zsolt váci megyéspüspök áldozópappá szentelte Hümpfner Erik diakónust, valamint átmeneti diakónussá szentelte Finta Zsolt papnövendéket. A szentmise végén köszöntötték a jubiláns papokat is.
Megszabadító igazságszolgáltatás címmel konferenciát rendeztek a Pázmányon
Június 13-án Megszabadító igazságszolgáltatás címmel konferenciát rendezett Budapesten a PPKE BTK. Az „Igazságos az Úr, elvágta a bűnösök kötelét” (Zsolt 129,4) mottójú tudományos találkozó témája a helyreállító igazságszolgáltatás volt, büntetőjogi (civil) és egyházjogi összehasonlításban. A konferenciáról Villám Péter írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.
Szentmisével ünnepelték a keszthelyi Ranolder-iskola jubileumát
Húsz évvel ezelőtt történt újraalapítása óta a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában továbbra is a keresztény nevelés és a nemzeti hagyományok állnak a középpontban. A jubileumot hálaadó szentmisével és gálaműsorral ünnepelték meg az intézményben – tette közzé honlapján a Veszprémi Főegyházmegye június 14-én.
Idén is lesz 22+ görögkatolikus zarándoklat a fiatal felnőtteknek
Már lehet jelentkezni a fiatal görögkatolikus felnőttek gyalogos zarándoklatára, melyre a 22–35 éves kor közötti résztvevőket várják. Idén a zarándoklat július 18–21-ig tart, és Tiszaújvárosból indul Máriapócsra.
Nem vonakodom a munkától – Bemutatjuk a Szeged-Csanádi Egyházmegye újmisés papját
Június 15-én, szombaton Szegeden, a Szegedi Dómban (Fogadalmi templom) Kiss-Rigó László megyéspüspök pappá szentelte Gáll Szabolcs diakónust. Az újmiséssel szentelése előtt beszélgettünk hivatásáról és küldetéséről.
Útravaló – 2024. június 18.
Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júniusban Földi István pápai esperes plébános ad útravalót.
Mai evangélium – 2024. június 18.
Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 5,43–48
Egész életében a Szentlélek irányította – Az Apostol Televízió portréfilmje Sillye Jenőről
Sillye Jenő énekes-dalszerző, a hazai evangelizációs zene megteremtője.Több mint ötven éve járja az országot együttesével, barátaival, fiaival, az utóbbi időben már unokáival is, hogy Isten dicsőségéről, szeretetéről énekeljen. Június 16-án a budapesti Pólus moziban óriási érdeklődés mellett vetítették le az Apostol TV Életúton Sillye Jenővel című portréfilmjét, Fekete Martin rendezésében.
A hűség a szerelem emlékezete és mélysége – Jubiláns házaspárokat ünnepeltek Szombathelyen
A jubiláns házaspárok találkozója minden évben nagyon várt esemény Szombathelyen. A június 15-én megrendezett alkalmon négyszáz olyan házaspár vett részt, akik a kerek házassági évfordulójukat ünneplik idén.