Hírek, információk, érdekességek egyházunk életéből.

Forrás: www.magyarkurir.hu

Hagyomány és megújulás – Új utakon a Bencés Likőrcsalád
A Pannonhalmi Főapátság november 11-én, Szent Márton napján hirdetett emlékévet annak tiszteletére, hogy jövőre lesz nyolc évszázada, hogy újraszentelték a jelenleg is álló szerzetestemplomot. Az ünnep évére megújult arculatában a Bencés Likőrcsalád, amely a szerzetesközösség és az Agárdi Pálinkafőzde együttműködéséből született 18 évvel ezelőtt.
Elhunyt Balázs Gyula nyugalmazott plébános
Életének 76., papságának 45. évében, 2023. december 2-án, szentségekkel megerősítve visszaadta lelkét Teremtőjének Balázs Gyula nyugalmazott plébános. Temetését december 5-én, kedden délelőtt 11 órakor tartják Gyergyóalfaluban.
Béketeremtők és teremtésvédők legyünk – Ferenc pápa a hitpavilon felavatása alkalmából
December 3-án délelőtt hitpavilont avattak Dubajban az ENSZ klímakonferenciájának keretében. Az ünnepségen Pietro Parolin bíboros államtitkár olvasta fel a Szentatya köszöntőjét, aki – mivel betegsége miatt Rómában maradni kényszerült – videóüzenetet is küldött a jeles alkalomra.
Ajándékozz meg egy fogvatartottat! – A Mécses Szeretetszolgálat karácsonyi akciója
A Mécses Szeretetszolgálat Magyar Börtönpasztorációs Társaság önkéntes levelezői karácsony közeledtével a fogvatartottakon kívánnak segíteni, hogy a társadalomtól elszigetelve is embernek érezhessék magukat. Az alábbiakban a Mécses Szeretetszolgálat felhívását olvashatják, amit az egyik önkéntes segítő fogalmazott meg.
Hitélet-képek – Fotókiállítás nyílt a Pécsi Egyházmegye életéből
A Pécsi Egyházmegye közösségeinek ünnepnapjaiból, hétköznapi életéből – a teljesség igénye nélkül – merítő fotókból nyílt kiállítás november 26-án Pécsett, a Kodály Központ emeleti galériájában.
Elkezdődött a felkészülés a Váci Egyházmegye alapításának ezredik évfordulójára
A Váci Egyházmegye a közeljövőben ünnepli alapításának millenniumát. Marton Zsolt megyéspüspök kezdeményezésére a jubileumi felkészülés részét alkotja egy hároméves tanítássorozat, melynek keretében a hívek elmélyíthetik istenkapcsolatukat és közösségük missziós küldetését. Az egyházmegye tematikus előadásokat és tanúságtételeket kínál, amelyeket a plébániai közösségek együtt dolgozhatnak fel.
Szent Borbála
A középkor egyik legismertebb szentje és vértanúja Nikomédiában élt a 4. században. Borbála szűz és vértanú a tizennégy segítőszent egyike – rá emlékezünk december 4-én.
Damaszkuszi Szent János áldozópap és egyháztanító
Damaszkuszi Szent János kora kimagasló hittudósa és filozófusa volt, akit később a Kelet Aquinói Szent Tamásának neveztek. Az Egyház december 4-én ünnepli liturgikus emléknapját.
Útravaló – 2023. december 4.
Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Kálmán Peregrin OFM, a pesti ferences templom igazgatója ad útravalót.
Mai evangélium – 2023. december 4.
Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 8,5–11