Hírek, információk, érdekességek egyházunk életéből.

Forrás: www.magyarkurir.hu

„Váltsuk tettekre” – Szentmisén adtak hálát Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásáért
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatása során kapott kegyelmekért bemutatott hálaadó szentmisére invitálta június 5-én délután a püspököket, a papságot és a szervezésben, lebonyolításban részt vevőket. A budai ciszterci Szent Imre-templombeli szentmise főcelebránsa és szónoka Erdő Péter bíboros, prímás volt.
Jelen lenni – Akolitusavatást ünnepeltek Majoson
Felföldi László pécsi megyéspüspök június 2-án ünnepi szentmisén avatta akolitussá Szőts Gábort a bonyhád-majosi kápolnában. Koncelebrált Máger Róbert püspöki irodaigazgató és Wigand István plébános.
Isten szeretetéről akarjatok tanúságot tenni! – Harmincéves a szanyi Szent Anna-iskola
A szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola és Óvoda iskolája május 25-én ünnepelte újraindításának harmincadik évfordulóját. A jubileumot idén Boldog Apor Vilmos püspök vértanú emléknapjának hagyományos ünneplésével kötötték egybe. Az ünnep szentmisével kezdődött, amelyet Veres András győri megyéspüspök celebrált a helyi templomban.
„Nem egyedüllétre lettünk teremtve” – Mária-köszöntő Csíksomlyón
Egy héttel ezelőtt több százezer zarándok érkezett Csíksomlyóra, a pünkösdi búcsúra; egy héttel később pedig, június 3-án, a hagyományos hó eleji Mária-köszöntőn ismét zarándokok sokasága imádkozott a Szűzanya közbenjárását kérve a kegyhelyen. Az ünnepi szentmisét Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rendtartomány provinciálisa mutatta be.
Afrika gyermekeiért – Ferenc pápa méltatta az első kontinentális nevelési egyezmény létrehozóit
Ferenc pápa június elsején találkozott az afrikai nevelési egyezmény kezdeményezőivel, és méltatta a megállapodást, amelynek célja, hogy a keresztény értékekre és a hagyományos afrikai kultúrára építve nevelje a fiatalokat. Pár nappal korábban, május 29-én, hétfőn a Szentatya afrikai gyermekeket is fogadott a május 25-én tartott Afrika-naphoz kapcsolódóan.
Csendbe hívunk – Pünkösd a jubileumokat ünneplő bakonybéli bencéseknél
Vallis musicalis – Csendbe hívunk mottóval május 25. és 29. között „beavató előadások”, koncertek és kórusakadémia révén évszázadok liturgikus zenei életébe kaphattak betekintést mindazok, akik pünkösd idejére a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorba látogattak. A bencés közösség egészen őszig számos további értékes programot kínál a látogatóknak.
Jézus lelkületével – Papi és szerzetesi hivatásokért imádkoztak Győrben
Papi és szerzetesi hivatásokért mutattak be szentmisét, majd tartottak szentségimádást a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban a mi Urunk, Jézus Krisztus, az Örök Főpap ünnepén, június elsején. A szentmise főcelebránsa Bognár István, a Brenner János Papnevelő Intézet spirituálisa volt.
Ferenc pápa részvétét fejezte ki a közel 300 áldozatot követelő indiai vonatszerencsétlenség kapcsán
A Szentatya táviratában őszinte részvétét fejezte ki és imáit ajánlotta fel az indiai Odisha államban május 2-án történt vasúti szerencsétlenségben megsérültekért, meghaltakért és hozzátartozóikért. India történetében ez volt a legsúlyosabb vasúti szerencsétlenség, melynek során három vonat ütközött össze: közel háromszázan meghaltak és mintegy kilencszázan megsérültek.
Matteo Zuppi bíboros Ferenc pápa küldötteként Kijevbe utazott
A Szentszék által korábban közölt információkra hivatkozva a szentszéki sajtóközpont arról tájékoztatott, hogy június 5–6-án Matteo Maria Zuppi bíboros, Bologna érseke és az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) elnöke Ferenc pápa küldötteként Kijevbe látogat.
Ferenc pápa Twitter-üzenete június 5-én
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.