Hírek, információk, érdekességek egyházunk életéből.

Forrás: www.magyarkurir.hu

Püspökké szentelték Diego Ravelli pápai szertartásmestert
A vatikáni Szent Péter-bazilikában május 3-án Ferenc pápa jelenlétében püspökké szentelték Diego Giovanni Ravelli pápai szertartásmestert, a Sixtus-kápolna kórusának vezetőjét. Pietro Parolin bíboros államtitkár mutatta be a szentmisét.
Ferenc pápa vasárnap délben: Üljünk Istennel egy asztalhoz, osztozzunk szeretetében!
Június 4-én, Szentháromság vasárnapján a déli Úrangyala elimádkozásakor a pápa arra biztatott, a mindennapi keresztvetés emlékeztessen bennünket arra, hogy a szeretet-Isten szüntelenül körülölel bennünket, és arra küld, hogy másokat is megismertessünk vele. Közösségeinknek az „otthon levegőjét árasztva” a befogadó isteni szeretetről kell tanúságot tenniük.
Papok és papnövendékek szülei találkoztak Pécsen a megyéspüspökkel
Bensőséges hangulatú találkozón látta vendégül Felföldi László pécsi megyéspüspök az egyházmegyében szolgáló papok és papnövendékek szüleit május 31-én Pécsen, a Dóm Kőtárban.
Világutazó magyar püspök – Átfogó forrásmunka gróf Vay Péter életéről, küldetéséről
Nem is olyan távoli az a múlt, amelyből kiemelkedik e férfi nemes alakja, s vele együtt a történelem kincsei, régi korok, „eltűnő világok” tudása, művészete, egzotikuma, szépsége.
Rácsodálkozások a művészetre – Találkozás Vereckei András múzeumpedagógussal
Vereckei András művészettörténészként diplomázott középkor–muzeológia szakirányon, ugyanakkor vallástörténész és múzeumi menedzser végzettsége is van. Egyedül dolgozik múzeumpedagógusként az esztergomi Keresztény Múzeumban, amely 2012 óta nyújt lehetőséget múzeumpedagógiai foglalkozásokra.
Zebegényben köszöntötték a 80 éves Beer Miklóst
Június 3-án hazatért ünnepelni Beer Miklós püspök. Zebegényben mint egy nagycsalád köszöntötték a 80 éves nyugalmazott főpásztort. Szentháromság vasárnapjának előestéjén szentmise, Miklós püspök életét bemutató képösszeállítás kórusénekkel kísérve, vendéglátás az ünnepelttel – megható pillanatokat élt meg hívő és pásztora.
Hogy megismerjenek téged, Atyám! – Ikonosztáziont szenteltek a hodászi cigány templomban
Teljessé vált a Hodászi Görögkatolikus Cigány Egyházközség templomának ikonosztázionja. A képállványt május 21-én, a templom búcsúi ünnepén szentelte meg Szocska A. Ábel megyéspüspök.
Ferenc pápa augusztus 31. és szeptember 4. között Mongóliába látogat
Ferenc lesz az első pápa, aki az Oroszországgal és Kínával határos ázsiai országba utazik. Az ottani katolikus közösség 1450 megkeresztelt hívőt számlál. Tavaly a pápa Giorgio Marengo bíborost Ulánbátor apostoli prefektusává nevezte ki. A Szentatya már többször nyilvánosan is kifejezte szándékát, hogy ellátogat az országba, és június 3-án megerősítette ezt.
Az Eucharisztia ünneplése 154.
Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.
Útravaló – 2023. június 4., Szentháromság vasárnapja
Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júniusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót.