Hírek, információk, érdekességek egyházunk életéből.

Forrás: www.magyarkurir.hu

Életének 89. évében május 1-jén elhunyt Hámori József Széchenyi-díjas biológus, egyetemi tanár, volt miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, egykori alelnöke – tudatta a család nevében lánya, Hámori Barbara szombaton az MTI-vel.

A Veszprémi Főegyházmegye kiemelt feladatának tekinti hitünk elmélyítése, megélése mellett az abból fakadó kultúra, kulturális értékek gondozását, méltó bemutatását is. Az elmúlt évben kevesebb lehetőségünk adódott megismerni ezeket az értékeket, ezért Érsekségi ékességek címmel a főegyházmegye sorozatot indított honlapján. A negyedik részben a veszprémi Szent György-kápolnát mutatják be.

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán.

Április 30-án, pénteken Venezuela fővárosában, Caracasban Aldo Giordano érsek, apostoli nuncius – Ferenc pápa megbízásából – boldoggá avatta José Gregorio Hernándezt, aki az első világi boldog a latin-amerikai országban. A Szentatya videoüzenetet küldött az ünnepre. Az új boldog liturgikus ünnepe október 26-ra került.

Kettős jubileumot ünnepel idén a magyarországi domonkos közösség: Szent Domonkos halála és a magyar domonkos rendtartomány alapításának 800. évfordulója alkalmából. Ebből az alkalomból Tokodi László OP atyával jelent meg interjú a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye honlapján, amelyben a pap szerzetes a 21. századi evangelizálás lehetőségeiről is beszél.

Igent mondok címmel indított harmincnapos online női lelkigyakorlatot a száz éve alapított Jézus Szíve Társaság két szerzetesnője és két világi segítőjük. A lelkigyakorlat szentmisével vette kezdetét, amelyet Vízi Elemér jezsuita tartományfőnök mutatott be a pesti Jézus Szíve-templomban május elsején.

Május 2-án a Szentatya ismét a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel együtt imádkozta el a húsvéti időben szokásos Mária-antifónát, a Regina caelit. Beszédében a Jézussal való szoros, személyes kapcsolat elsődlegességéről elmélkedett.

Május hónapban nagy örömmel köszöntjük a Boldogságos Szűz Máriát imádságunkkal és a litánia eléneklésével, elimádkozásával. Ugyanilyen nagy örömmel és nagy melegséggel köszöntjük május első vasárnapján az édesanyákat.

Alexandriai Szent Atanázra, más néven Nagy Szent Atanázra emlékezünk liturgikus emléknapján, május 2-án.

Többé vagy kevésbé, de mindannyian szenvedünk a bizonytalanság miatt, félünk a betegségtől, féltjük a szeretteinket. Krisztushoz tartozó emberként azonban nem szeretnénk, hogy a félelem határozza meg a mindennapjainkat – áll a budapest-szentimrevárosi Szent Imre-plébánia felhívásában, amely 2021 húsvétja és pünkösdje között meghirdette az „Örömolimpiát”.