Hírek, információk, érdekességek egyházunk életéből.

Forrás: www.magyarkurir.hu

Közelebb hozni a teológiát – ez a célja a Romkat.ro erdélyi katolikus portál sorozatának, melyben egy éven keresztül minden hónapban a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karával együttműködésben bemutatnak egy erdélyi és egy nemzetközi teológust, valamint a teológia egy tudományágát.

Tavasztól ősz végéig vasárnap délutánonként harangszó állítja meg Pesthidegkút határában a kirándulót. A budai hegyek ölelésében, a Csúcs-hegy – korábbi nevén Nagy Görcse vagy Mons Gercse – és a Vihar-hegy nyergének csodálatos természeti környezetében, fák rejtekében egy Árpád-kori műemléktemplom áll.

Június 27-én Veres András megyéspüspök beiktatta a győri székes- és a soproni társaskáptalan új tagjait a Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szertartást megtisztelte jelenlétével Marton Zsolt váci megyéspüspök, Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök és Németh László győri nagyprépost, általános püspöki helynök.

A június 23-i MOL Fehérvár–Ferencváros NB I-es labdarúgó-mérkőzésen a Máltai Szeretetszolgálat gyulaji általános iskolájába járó tanulóknak is fontos szerep jutott: ők kísérhették be a játékosokat a pályára a kezdés előtt. A gyerekek egy hatalmas, saját készítésű zászlóval szurkoltak a sóstói stadionban.

Aki kézbe veszi ezt az eredetileg 2019-ben, a rangos Hodder and Stoughton Kiadónál napvilágot látott könyvet, „párhuzamos életrajzok” birtokába jut, pontosabban egy önéletíráséba és egy, a Windsorok, de különösen Margaret hercegnő életébe tapintatos szeretettel bekukucskáló történelmi és asszonytörténeti portréregényébe.

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júniusban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 10,37–42

Az Európai Néppárt frakciója vallásközi párbeszéddel foglalkozó munkacsoportja június 24-én online ülést tartott, amelyen első alkalommal mutatta be, hogy a történelmi egyházaknak milyen szerepük van a koronavírus-járvány okozta válság utáni újjászületésben. Hölvényi Györggyel, a Fidesz-KDNP EP-képviselőjével, a munkacsoport társelnökével beszélgettünk.

„Ó, mily boldog s milyen ékes, / szent nevével fényességes / Várad híres temploma!” – szól Szent László ünnepén a reggeli himnusz. Várad híres templomából kél föl a király a legenda szerint, hogy népe segítségére siessen a szorongattatásban; egy másik népet pedig Krisztus édes igájába vezessen. László király lova ősi ritmusra vágtat: száll az Arany-legenda, felező nyolcasokban, időtlen időkig.