Hírek, információk, érdekességek egyházunk életéből.

Forrás: www.magyarkurir.hu

Isten házában feltöltődik lelki akkumulátorunk – Megújult a miskolci minorita templom
Befejeződtek a miskolci Nagyboldogasszony minorita templom felújítási munkálatai. Február 4-én, szombaton Ternyák Csaba egri érsek celebrálta az ünnepi szentmisét, ahol Szalkai Zoltán József OFMConv., a minorita templom plébánosa megköszönte mindazoknak a segítségét, akik hozzájárultak az építkezéshez.
Apácakolostorból férfirendház: a veszprémi Margit-romok – Érsekségi ékességek (71.)
A Veszprémi Főegyházmegye kiemelt feladatának tekinti a hitből fakadó kultúra és a kulturális értékek gondozását, ezek méltó bemutatását, ezért Érsekségi ékességek címmel sorozatban ismerteti őket honlapján. Ezúttal az apácakolostorból férfirendházzá lett veszprémi domonkos kolostor 15. századi történet ismerhetjük meg.
Szenvedélybetegek hozzátartozóinak indítanak csoportfoglalkozásokat a budapesti RÉV-ben
Február 15-én szenvedélybetegek hozzátartozóinak indul csoport a Katolikus Karitász budapesti RÉV szenvedélybeteg-segítő szolgálata szervezésében.
Az ünneplés művészete 2.
Gérecz Imre OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.
Útravaló – 2023. február 5., évközi 5. vasárnap
Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Várnai Péter címzetes prépost ad útravalót.
Mai evangélium – 2023. február 5., évközi 5. vasárnap
Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 5,13–16
Ferenc pápa az ökumenikus imán Dél-Szudánban: Aki Krisztust követi, az mindig a békét választja
Február 4-én este, dél-szudáni ökumenikus látogatásának második napján a dzsubai John Garang-mauzóleumnál tartott ökumenikus imán a Szentatya azt hangsúlyozta a különböző felekezetű keresztényeknek, hogy az imádkozás az első és legfontosabb dolog, amit tenniük kell a jó együttműködés és a közös út érdekében, azután a béke közös megteremtésére, a sokféleségben megvalósuló egységre biztatta őket.
A HÉT VERSE – Nagy László: Föltámadt piros csizma
Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából sorra vesszük nagy költőink Petőfi-verseit. Elsőként Nagy László versbe írt vízióját ajánljuk figyelmükbe. Mit akar, mit akar a költő? „…azt akarja / szeresse ez a nagy havú ország / kövesse holt és eleven”.
Ferenc pápa a dél-szudáni menekültekhez: Értetek és veletek együtt szenvedek
Február 4-én délután a Szentatya Dél-Szudán belső menekültjeivel találkozott a fővárosi Freedom Hallban. Az ENSZ különleges képviselőjén kívül jelen volt a Skóciai Egyház közgyűlésének vezetője, Iain Greenshields lelkész és Justin Welby canterburyi érsek is. A találkozó végén a három vallási vezető együtt áldotta meg a jelenlevőket.
Isten végtelen szeretete alatt élünk – Hálaadó szentmisét mutattak be a piaristák a szerzetesekért
Február 2-án, Urunk bemutatásának ünnepén, Gyertyaszentelő Boldogasszonykor hálát adunk a szerzetesekért és együtt imádkozunk a szerzetesi hivatásokért. A budapesti Avilai Nagy Szent Teréz-templomban a gyertyaszenteléssel és körmenettel kezdődő szentmisét Horváth Zoltán plébános vezetésével Farkas Ferenc káplán és Wettstein József piarista szerzetes, a plébánia egykori tagja mutatta be.