Hírek, információk, érdekességek egyházunk életéből.

Forrás: www.magyarkurir.hu

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Lk 21,1–4

November 22-én, Krisztus Király vasárnapján a Szentatya az utolsó ítéltről szóló evangéliumról elmélkedett a déli Úrangyala elimádkozásakor. Külön felhívta a figyelmet, hogy a járvány következtében sok család még nehezen boldogul, s mivel szégyellnek segítséget kérni, mi legyünk azok, akik keressük, hol van szükség. Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.

Az idén hatvanéves Varga László harmincöt éve vezeti a fennállása hatvanötödik jubileumát ünneplő váci Szent Cecília Kórust. Ebben a lelki-szellemi műhelyben nemzedékek sora találkozik a zene embert alakító üzenetével. Az énekkar karnagyával beszélgettünk.

Krisztus Király főünnepén a Szentatya a Szent Péter-bazilikában mutatott be misét, melynek végén a panamavárosi fiatalok átadták az ifjúsági világtalálkozók jelképeit a portugál fiataloknak. Ferenc pápa azt is bejelentette, hogy a jövő évtől a helyi egyházakban Krisztus Király főünnepén tartják majd az ifjúsági világnapokat.

Sok tízezer hívő imádkozott együtt szerte a világon templomokban, kápolnákban, valamint otthonukból is sokan bekapcsolódtak a november 21-re, Krisztus Király ünnepének előestéjére szervezett szentségimádásba, Erdő Péter bíboros és a NEK Titkárság meghívására.

Szent Ferenc városában, ám virtuálisan zajlott a háromnapos találkozó, melyen a világ 40 országából 2000 fiatal közgazdász, vállalkozó és üzletember gondolkozott együtt november 19. és 21. között azon, hogyan lehetne befogadóbb gazdaságot működtetni.

Charlie Kaufman különc elméjébe tekinteni sosem volt megnyugtató élmény. Filmjei – melyekbe eleinte forgatókönyvíróként, majd rendezőként tette bele a szívét-lelkét – szeretnek eljátszadozni a téridő és a valóság természetével, főként azonban az elmúlás felett érzett melankóliát szólítgatják.

A márciusi karantén idején született az a kreatív ötlet, mely mára megvalósult: a közösségi oldalak #maradjotthon felhívása mellé két fiatal sporttanár a #maradjmozgásban felhívást illesztette egy társasjáték formájában. Akár kis lakásban is kivitelezhető a garantáltan jó hangulatú, egyénileg vagy családban is élvezhető játék.

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán.

November 20-án, pénteken délben fogadta a Vatikánban Ferenc pápa az alapítása 162. évfordulóját ünneplő kollégium vezetőinek és diákjainak mintegy 5o fős csoportját.