Hírek, információk, érdekességek egyházunk életéből.

Forrás: www.magyarkurir.hu

Az alábbi személyi és szervezeti változások lépnek életbe a 2019. évben egyházmegyéinkben. Összeállításunk a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye dispozícióival frissült.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júniusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót.

Hogy örömmel induljon minden nap... Lk 1,57–66. 80

Június 23-án este a Szentatya a Casal Bertone római negyedben található Vigasztaló Szűz Mária-templom előtti téren mutatott be szentmisét. Homíliájában a keresztény élet két alapigéje, a mondás és az adás ige alapján világította meg, mire is tanít bennünket az eucharisztia.

Erdő Péter bíboros tanítása mellett filmvetítés és zenei előadás szerepel a budapesti Párbeszéd Házában június 27-én tartandó eseményen.

Varga László kaposvári megyéspüspök szentmisét mutatott be Iharoson, a pálos települések nyolcadik találkozóján, június 22-én.

Egy Bukarest melletti börtönben született. Politikai fogoly édesanyja, amikor elszakították tőle, sebet ejtett a derekán, hogy ha később rátalál, felismerje. Szőcs László SJ, a dobogókői Manréza lelkigyakorlatos ház munkatársa születésének körülményeiről és a nemzetek megbékéléséről beszélgetett vele Szőnyi Szilárd. Az interjút a Jezsuita.hu nyomán közöljük, szerkesztve.

Június 22-én a váci Nagyboldogasszony-székesegyházban Beer Miklós váci megyéspüspök ünnepi szentmise keretében Bógár Zsolt átmeneti diakónust áldozópappá, Hugyecz Balázst és Ondi Alexet átmeneti diakónussá, Szabad Attilát állandó diakónussá szentelte.

Június 23-án, úrnapján, a déli Angelus elimádkozása előtt a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedett. Hangsúlyozta: a megtört kenyér magunkhoz vételével mindig arra mondunk igent, hogy mi is szétosztjuk szeretetből életünket.

Katolikus gimnáziumként folytatja működését szeptembertől a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium. Az északnyugat-magyarországi kisvárosban katolikus oktatási központ jön létre: a gimnázium csatlakozik a Páli Szent Vince nevét viselő óvodához és általános iskolához.