A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos fontos információk.

Online szentmise-közvetítések

2022. március 4.

A járványügyi intézkedések visszavonása az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek rendelkezései:

“Az állami rendelkezésekkel összhangban – tekintettel a javuló járványhelyzetre – 2022. március 7-étől a templomokban és más, zárt terekben tartandó mindennemű közösségi eseményre vonatkozóan az alábbi módon rendelkezem.

Nem kötelező a maszk viselése és a nagyobb távolság tartásának előírása.

Nem kötelező érvényűek azok a liturgikus korlátozások sem, amelyek kizárólag a járvány miatt léptek életbe. A kiengesztelődéskor a kézfogás vagy békecsók nem kerül visszavezetésre.

Kérem, hogy továbbra is felelősen és körültekintően járjunk el, figyelembe véve az esetleges újabb járványügyi előírásokat. Áldoztatáskor a kézfertőtlenítést továbbra is ajánlom.

A szociális és egészségügyi intézményekben azonban továbbra is érvényben maradnak a védekezést szolgáló intézkedések. Kérem azokat, akik ilyen helyeken látnak el szolgálatot, továbbra is tartsák meg a helyi előírásokat!

Továbbá buzdítom a híveket, hogy – amennyiben lehetséges – személyesen vegyenek részt a szentmiséken és egyéb liturgikus alkalmakon.”

2021. november 2.

Járványügyi rendelkezések az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében.

Az állami előírások szigorodására, valamint számos paptestvér és hívő kérésére tekintettel Főegyházmegyénkeben 2021. november 7-től az alábbi rendelkezések lépnek életbe:

  1. A szenteltvíztartókat ürítsük ki, a bejáratoknál helyezzünk ki kézfertőtlenítőket
  2. A szentmisében és más liturgikus cselekmények során mellőzzük a kézfogásokat
  3. Templomainkban és zárt helyiségekben tartott rendezvényeken használjunk maszkot
  4. Áldoztatáskor minden áldoztatónak maszkot kell viselnie és áldoztatás előtt fertőtleníte-nie kell a kezét, az áldoztatás csak kézbe történhet.

Imádkozzunk, hogy a beoltottak számának növekedésével a járvány veszélye végre elmúljon hazánkban.

2021. május 7.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye.

2021. április 9.

Kedves Testvérek!

Bíboros úr legutóbbi intézkedése értelmében ÁPRILIS 18-tól újra a hívek részvételével fogjuk végezni a szentmiséket.
Jövő vasárnaptól tehát várom szeretettel a Kedves Híveket!
Ha valaki csak minimális jelét érzi is fertőzöttségnek, maradjon otthon, illetve a vele egy lakásban élő személyek is.
A VASÁRNAPI SZENTMISÉN VALÓ SZEMÉLYES RÉSZVÉTEL TOVÁBBRA SEM KÖTELEZŐ. Ha valaki otthon marad, kapcsolódjon be közvetítésbe.
Szeretettel: Elemér atya
2021. március 6.

Kedves Testvérek!

Bíboros úr levele és a Püspöki Kar rendelkezése értelmében már a most következő vasárnap sem kötelező a szentmisen való személyes részvétel, de be kell kapcsolódni valamilyen közvetítésbe vagy egy órát kell szentelni a Jóistennek (ima, bibliaolvasás).

Március 8-tól nem lesznek nyilvános szentmisék. Az előjegyzett szentmiséket elvégzem (a hívek részvétele nélkül). Misét lehet rendelni iroda időben.

A gyóntatás egyelőre szünetel.

Az irodai nyitvatartás nem fog szünetelni, de lehetőleg csak halaszthatatlan ügyek esetében jöjjenek személyesen az irodába.

Imádkozzunk azért, hogy a járvány mielőbb megszűnjön! Tegyünk is érte! Úgy a Szentatya, mint a Bíboros úr azt tartja felelős magatartásnak, ha beoltatjuk magunkat.

https://www.magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papa-erkolcsi-dontes-hogy-beoltatjuk-magunkat-en-mar-jelentkeztem-az-oltasra

Bízom benne, hogy Húsvétkor együtt ünnepelhetünk.

Szeretettel: Elemér atya

2021. február 26.

Erdő Péter bíboros, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye főpásztora február 26-án kiadott járványügyi intézkedése: Járványügyi-intézkedések-megerősítése.pdf

2020. november 8.

Erdő Péter bíboros úr legújabb rendelkezése kiemelten hangsúlyozza, hogy minden szentmisén tartsuk be a biztonságos távolságot, és fertőtlenítsünk kezet a templomba (közösségi termekbe) való belépéskor, ill. áldozás előtt. A rendelkezésben új előírást jelent az idei tanévben, hogy csak a szentségre felkészítő hittanokat tartsuk meg. Így plébániánkon – újabb rendelkezésig – csak a katekumen hittanokat tartjuk meg. A vasárnapi szentmisén való SZEMÉLYES részvétel kötelezettsége alól mentesülnek azok, akik a vírus miatt jogosan félnek közösségbe menni, továbbá, akik beteget ápolnak, vagy nagyon idős, veszélyeztetett személlyel laknak együtt, illetve akik hatósági karanténben vannak, s akik állapotbeli kötelességük miatt nem juthatnak el templomba. Azonban azoknak, akik nem tudnak a fenti okok miatt személyesen részt venni szentmisén, TV-n, Rádión vagy interneten keresztül kapcsolódjanak be szentmise közvetítésbe.

2020. szeptember 4.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szeptember 4-én kiadott levele: EBpFm járványügyi intézkedések.pdf

2020. június 20.

A magam részéről kérem a kedves híveket, hogy továbbra is tartsanak bizonyos távolságot egymástól a nem egy háztartásban élők.

Aki teheti, továbbra is használjon maszkot. Továbbra is kézbe áldozzanak, és kérem előtte a kezek fertőtlenítését. A békeköszöntésnél még mindig hagyjuk el a kézfogást.

Ma egy hete lépett érvénybe, hogy a vasárnapi szentmisén kötelező a részvétel, kivéve a járvány miatt veszélyeztetteteket. Kérem, hogy ezt is vegyék figyelembe!

Köszönettel: Elemér atya

 

2020. június 19.

“A kormány a veszélyhelyzettel összefüggő szabályok módosításáról döntött a héten. Ennek értelmében az emberek közötti másfél méteres távolságot már nem írják elő kötelezően, s a maszk, vagy más orrot és szájat eltakaró eszköz viselete is csak bizonyos helyeken kötelező (pl: tömegközlekedés, üzletek, patika), nagyobb helyeken azonban nem (pl: színház, mozi stb.). Mivel a jogszabály a templomokról külön nem rendelkezik, így azok is az utóbbi kategóriába tartoznak, ahol a maszk viselése nem kötelező.

500 fő fölötti rendezvények zárt helyen továbbra sem tarthatóak.

A kézbe áldozás fenntartása és a szenteltvíztartók üresen tartása továbbra is javasolt.”

Kelemen Imre

irodaigazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

 

2020. június 3.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye a járványhelyzetben korábban kiadott rendelkezések módosításáról.

Az MKPK közleménye 2020.06.03.pdf

Kedves Testvérek!

Elemér atya kérése alapján ezúton tájékoztatom a kedves Testvéreket a Pünkösd vasárnapi misék rendjével kapcsolatban.
Bár a járvány terjedésének alakulása örvendetes tendenciát mutat, a megelőzéssel és a védekezéssel kapcsolatos teendők továbbra is érvényben vannak, és betartásuk kötelező.
Ennek értelmében az alábbiak betartását tisztelettel kérjük a misén megjelenő Testvérektől:
– mindenki maszkban vegyen részt a misén
– a szabadon hagyott padokban a következő rendben foglaljunk helyet: a pad két szélén lévő székre üljünk, illetve a pad közepén egy ember, így a biztonságos távolság megvan
– az oldalhajóban három üres széknek kell lennie két ember között, így a biztonságos távolság megvan
– a közvetlen családtagok természetesen ülhetnek távolság nélkül egymás mellett
– a szentáldozás előtt mindenki fertőtlenítse a kezét
Tekintettel arra, hogy rossz időjárás várható vasárnap, az udvari kihangosítás most nem tud megvalósulni.
Ezért azt is kérjük, hogy akinek nem feltétlenül szükséges, ne a fél tízes misére jöjjön, hanem reggel vagy este.
Biztonsággal kb 60 fő fér be a templomba a jelenlegi szabályok betartásával.
Amennyiben igény mutatkozik rá, a fél tízes mise alatt a Szent László teremben, megfelelő szellőztetés mellett 8-10 ember tartózkodhat, és itt megoldható a hangosítás is.
Abban az esetben, ha valaki most még nem mer/akar eljönni, tudomásom szerint továbbra is érvényes a vasárnapi szentmisén való részvétel, ha az illető online szentmisébe kapcsolódik be, vagy tv-n, rádión követi azt.
Hálásan köszönjük a Testvérek türelmét, és a múlt vasárnaphoz hasonlóan ezúttal is kérjük mindenki szíves együttműködését!
Tisztelettel:
Kovács Péter

Kedves Testvérek!

Istennek legyen hála, lehetővé vált a nyilvános szentmisék végzése. A hét folyamán számomra már nagy örömet jelentett, hogy hívek jelenlétébe zajlottak a szentmisét. Ugyanígy ünnep van a szívemben, hogy vasárnap még több hívemet fogom újra látni.
Ugyanakkor még mindig szigorú szabályokat kell betartani, ezért az alábbiak szerint fog alakulni a vasárnapi liturgia:
Holnap, május 24-én a megszokott vasárnapi miserend lesz (7, 9:30, 18 óra).
A templomba kb. 60 személy léphet be. A 60 személyen felül érkezők számára az udvaron kihangosítva hallható lesz a szentmise, és az áldoztatók kimennek az udvarra is áldoztatni.
Ha esős idő lesz, akkor nem biztos, hogy az udvaron hallható lesz a szentmise.
Továbbra is érvényes a vasárnapi szentmisén való részvétel, ha valaki online szentmisébe kapcsolódik be Tv-n, rádión, interneten keresztül.
Gyóntatás egyelőre nincs a gyóntató helyiségben. Továbbra is érvényes, hogy ha valakinek elengedhetetlenül szükséges a szentgyónás, akkor tőlem kérjem egyénileg időpontot.
Szájmaszkot továbbra is kötelező használni, és a másfél méteres távolságot meg kell tartani.
Megértésükre, rugalmasságukra számítva maradok szeretettel:

Elemér atya

Kedves Testvérek!
Hétfőtől van lehetőség nyilvános liturgikus cselekmények megtartására.
Holnap, május 17-én, vasárnap még nem lesz nyilvános szentmise.
Ennek alapján a hétköznapi szentmiséket hétfőtől megtartjuk a szokott rend szerint.
Vannak olyan Testvérek, akikkel megegyeztem külön mise időpontban, pl. hétfőn reggel fél 9. Ezeket a szentmiséket külön megtartom,attól függetlenül, hogy aznap végzek nyilvános misét is.
A vasárnapi szentmiséken való részvétel felteleit és lehetőségeit a hét folyamán még át kell gondolni, mert most még komoly szabályok vannak érvényben a közösségi rendezvényekkel kapcsolatban. Pl. Másfél méter távolság megtartása.
A Bíboros úr kihangsúlyozta a mai körlevélben, hogy továbbra is érvényes az online szentmisén való részvétel.
Tehát nem vétkezik, aki vasárnap most még nem jön misére.
Szeretettel: Elemér atya

Online szentmise-közvetítési időpontok találhatók a Magyar Kurír oldalán.

Plébánosi homília

2020.06.14. Úrnapja

2020.06.07. Szentháromság Vasárnapja

2020.05.31. Pünkösd

2020.05.24. Urunk mennybemenetele

2020.05.17. Húsvét VI. vasárnapja

2020.05.10. Húsvét V. vasárnapja

2020.05.03. Anyák napja / Hivatások vasárnapja

2020.04.26. Húsvét III. vasárnapja

2020.04.19. Isteni Irgalmasság vasárnapja

2020.04.12. Húsvétvasárnap

2020.04.11. Nagyszombat

2020.04.10. Nagypéntek

2020.04.09. Nagycsütörtök

2020.04.05. Virágvasárnap

2020. május 16.

Május 17-én (vasárnap) 8-11 óra között szentségimádás lesz a templomunkban.

2020. május 6.

Május 10-én (vasárnap) 8-11 óra között szentségimádás lesz a templomunkban.

2020. május 2.

Az állami rendelkezések alapján május 4-e hétfőtől Budapesten és Pest megyében továbbra is érvényben marad a kijárási korlátozás. Mivel ez az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye területének legnagyobb részét érinti, ezért a nyilvános szentmisék – az egység kedvéért – a Főegyházmegye teljes területén továbbra sem kerülnek bemutatásra. Újabb intézkedésig a korábban kiadott rendelkezések érvényben maradnak.

2020. április 30.

Május 1.: nem lesz nyitva a templom és az urnatemető. Az iroda is zárva lesz.
Május 3. (vasárnap): 8-11 óra között szentségimádás lesz a templomban.

2020. április 9.

Kedves Testvérek!

A Szent Három Nap során a hívek részvétele nélkül az alábbi időpontban lesznek a szentmisék, szertartások:

  • Nagycsütörtök: 18:00 Az utolsó vacsora miséje
  • Nagypéntek: 17:00 Keresztút; 18:00 nagypénteki szertartás
  • Nagyszombat: 17:00 Húsvéti vigília
  • Húsvétvasárnap hajnalban, még a templom kinyitása előtt végzem a szentmisét.

Bár a hívek részvétele nélkül történnek e liturgikus cselekmények, mégis fontosnak éreztem közölni az időpontokat, hogy a Hívek lélekben ott tudjanak lenni.

Nagypénteken délelőtt 10:00 órától 16:00 óráig ki lesz téve a templomban az Oltáriszentség, a meghalt Krisztus szobra pedig a miséző oltár előtt lesz elhelyezve. Kérem a Kedves Híveket, hogy a szobrot ne érintsék, s aki eljön csendes szentségimádásra, tartsa be a higiéniai szabályokat, a járvány idején érvényes előírásokat. A templomban is tartsunk egymástól távolságot!

Külön kérem az idősebb testvéreket (60 év felettieket), illetve mindazokat, akik veszélyeztetve vannak a járvány miatt, hogy ne jöjjenek a templomba, és kerüljék a személyes kontaktusokat!

Tudom, hogy a Kedves Híveknek hiányzik a szentgyónás, a szentáldozás, a húsvéti szertartások, szentmisék. Lelkileg számomra sem könnyű a jelen helyzet, de ezt is fel lehet ajánlani.

Jelen helyzetben nem ajánlott semmilyen nyilvános liturgia. Lelkiismeretes megfontolás után úgy döntöttem, hogy minimális kockázatnak sem teszem ki a Híveket, s a csendes szentségimádási lehetőségen kívül nem hirdetek meg semmilyen szentségkiszolgáltatási alkalmat. A hatóságok minden szinten óvatosságra intenek bennünket, amivel egyet is kell értsünk, s együtt kell működjünk.

A Püspöki Kar és az Érseki Hivatal ajánlását megismételve kérem, hogy éljünk a tökéletes bánat és a lelki áldozás lehetőségével.

A TÖKÉLETES BÁNAT FÖLINDÍTÁSA

A bűnbocsánat elnyerésének a bűnös részéről mindig alapvető feltétele a bánat: a bűnök megbánása, mellyel Isten előtt fájlaljuk, hogy vétkeztünk, a bűnt valóban rossznak ítéljük, s egyúttal fölébresztjük a jó szándékot, hogy a bűnt kerülni akarjuk. Rendes körülmények között az Egyházban a súlyos bűnök megbocsátása csakis a gyónás szentségében lehetséges. Olyan helyzetekben, amikor súlyos indok áll fenn, és a gyónási alkalom hiányzik, fölindíthatjuk magunkban a tökéletes bánatot (lat. contritio perfecta), s Isten bocsánatát így is elnyerhetjük. Azonban egy ilyen tökéletes bánat fölindítása magában kell, hogy foglalja a mielőbbi gyónás szándékát. (Vö. CIC 916. kán.)

Ima a tökéletes bánat fölindításához:

Teljes szívemből bánom, ó, édes Istenem, hogy Téged oly sokszor és oly nagyon megbántottalak, mert ezáltal méltatlanná lettem kegyelmedre, kedvedből kiestem és mind ideig-, mind örökkévaló büntetésedet megérdemeltem. Kiváltképpen pedig azért bánom bűneimet, mert Téged, legfőbb jót, legjobb Atyámat és legnagyobb jótevőmet megbántottalak. Ó, édes Istenem, erősen felteszem magamban, hogy a Te kegyelmeddel téged, szerető jóságos Istenemet semmi bűnnel, de legfőképp … [itt gondolj azokra a bűnökre, amelyek ellen különös törekvéssel küzdesz] meg nem bántalak és a bűnre szolgáló alkalmakat gondosan elkerülöm.

Kérlek, Uram, őrködjék fölöttem jóságos szemed, és add, hogy a következő napokat az eddigieknél jobban használjam! Boldogságos Szűzanyám, szent Őrzőangyalom, legyetek velem! Ámen.

 

LELKI ÁLDOZÁS

A lelki áldozás (lat. communio spiritualis) az áldozás egyik módja, amikor fizikai módon nem tudja valaki magához venni az Oltáriszentséget, de lelkileg mégis elnyerheti a szentáldozás kegyelmeit. Fontos azonban tudni, hogy a lelki áldozásra ugyanúgy fel kell készülnie a hívőnek, mint egyébként a rendes szentáldozásra, vagyis a kegyelem állapotában kell lennie. Aki valamilyen súlyos bűn miatt nem járulhat egyébként szentáldozáshoz (pl. rendezetlen házasság miatt), az lelki áldozást sem tud végezni.

Ima a lelki áldozáshoz: 

Uram Jézus Krisztus, hiszek Benned, imádlak Téged és szeretlek Téged teljes szívemből. Bánom minden bűnömet, mert szeretnélek magamhoz fogadni a szentáldozásban, hogy Veled élhessek. Jöjj hát, ó Jézus, legalább lélekben költözz a szívembe, és végy lakást benne örökre!

                A mi Urunk Jézus Krisztus Teste őrizzen meg engem az örök életre!

Köszöntelek, ó Jézus az én szegény szívemben. Neked adom magamat egészen. Tied akarok lenni életemben és halálom után is. Ámen.

 

2020. április 2. Segédanyag a Nagyhét személyes és családi imádságaihoz

 

A járvány idején (március 22-től) nincsenek nyilvános liturgikus események. (Egyelőre még engedélyezett a szűk családi körben végzett temetés).

A templom és az urnatemető nyitva lesz, és be lehet térni imádkozni: Hétfőn, Szerdán és Pénteken: 9-11, Kedden és Csütörtökön: 16-18, Szombaton 9-11, Vasárnap: 7-11, ill. 17:30-19:00 óra között.

Kérem a Kedves Híveket, hogy ha bejönnek a templomba imádkozni, tartsanak egymástól megfelelő távolságot, s igyekezzenek a higiéniai szabályok betartására.

Az iroda a megszokott időben lesz nyitva, de csak fontos, halaszthatatlan ügyekben jöjjenek a Kedves Hívek.

Az előjegyzett szentmiséket és a vasárnapi „pro populo” szentmiséket elvégzem.

Ha valaki szeretne szentmisét kérni, megteheti telefonon keresztül is: +36-1-291-1926; vagy e-mailben is (pestszentlorinc.szentlaszlo@gmail.com). Ha ilyen úton nem sikerülne, akkor személyesen az irodában is lehet rendezni, de lehetőleg kerüljük a személyes kontaktusokat. Inkább csak temetés, vagy halaszthatatlan ügy intézése kapcsán keressék fel az irodát személyesen. A misestipendiumot kérjük átutalni a plébánia számlaszámára (11100104-19819246-36000001), vagy zárt borítékban bedobni a nagyperselybe. Mindkét esetben jelöljék meg a miseszándékot.

A lelki adoptálóknak hirdetem, hogy nem lesz közös fogadalomtétel. Március 25-én mindenki, aki vállalja az imaszolgálatot, tegye le fogadalmát a Jóistennek egyénileg.

Azoknak, akiknek a fogadalmában benne van a szentmisére járás vagy szentségimádás vállalása, most természetesen mentesülnek a templomi szentmisén való személyes részvétel vagy szentségimádás kötelezettsége alól, de felajánlhatnak egy félórás csendes imádkozást, vagy pedig Rádión, TV-n keresztüli szentmisébe kapcsolódást hetente.

Súlyos beteghez csak akkor hívjanak papot, ha biztosítani lehet a fertőzés terjedésének elkerülését.

Az Adoremus kiadványai a járvány idején letölthetők az Új Ember internetes oldaláról. Ha valaki igényli, s nem tud másként hozzáférni, nyomtatott formában kérheti az irodában.

Kérem a Kedves Híveket, hogy akár átutalással, akár a nagyperselybe helyezett adományozással támogassák az egyházközséget, mert ebben az időszakban is ugyanannyi a kiadásunk, mint eddig.

Imádkozzunk minden nap a járvány megszűnéséért! (Ajánlott minden délben elimádkozni Ferenc pápának és Erdő Péter bíboros úrnak az e célból megfogalmazott imáját: https://www.iec2020.hu/hu/hirek-sajto/imadkozzunk-egyutt-jarvany-megszuneseert).

2020. március 20.

Legújabb hirdetmények 2020-03-20.pdf

2020. március 17.

Az MKPK újabb rendelkezései + kiegészítő magyarázatok.pdf

Az_MKPK_közlemény.pdf

Általános feloldozás és tökéletes bánat felindítása.pdf

TÁJÉKOZTATÁS A TEMPLOMI LITURGIA RENDJÉRE VONATKOZÓAN.pdf

1)
A héten szerdán reggel 7 órakor, csütörtökön este 6 órakor, illetve pénteken este 6 órakor lesznek szentmisék. A péntek esti szentmise után keresztút lesz. Kérjük a Kedves Híveket, hogy a misén próbáljanak egymástól távolságot tartani, a keresztút alatt pedig maradjanak a padban. Az elmélkedések felolvasói az ambótól olvassanak.
2)
– Március 22-től visszavonásig nem lesz szentmise, sem más liturgikus cselekmény. Kivétel a temetés, melyet egyszerű formában kell végezni.
– Az urnatemető nyitvatartási rendje nem változik.
– A templom mindig az urnatemetővel egyidőben lesz nyitva. Lehetőség lesz betérni egyénileg imádkozni.

2020. március 14.

Intézkedések a járványra való tekintettel.pdf